Stede Broec

Afdrukken

 

stedebroec Stede-Broec-wapenStede Broec
Een echte Stede Broecer zal niet zo gauw zeggen dat hij uit Stede Broec komt. Nee, een Stede Broecer komt uit Grootebroek, Lutjebroek of Bovenkarspel. Uit deze drie lintdorpen is de gemeente Stede Broec samengesteld. De naam van de drie afzonderlijke dorpen wordt hier hoog gehouden. Zo heeft de gemeenschap van Grootebroek na een jarenlange strijd een eigen dorpshuis gekregen.

Tot voor kort was het bijvoorbeeld zo dat de Grootebroekers na een begrafenis de koffie met cake moesten nuttigen in Lutjebroek omdat er in Grootebroek geen geschikte ruimte was. Onacceptabel. Nu hebben ze De Stek, een multifunctioneel gebouw waar veel verenigingen en clubs gebruik van maken.

En de Lutjebroekers dan? Die hebben hun eigen kermis. Bovenkarspel heeft óók een kermis (iedereen is natuurlijk welkom bij elkaar).
En Stede Broec, die naam gaat ver terug in de geschiedenis. We bevinden ons hier in de historische driehoek van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, vertelt Cammaert. En het is hier ook mooi. Bijna iedereen heeft wel ergens een bootje. Je kunt hier varen tot je een ons weegt: zo'n beetje alle waterwegen, klein en groot, zijn met elkaar verbonden.
bron: NOS


Thursday the 29th. Joomla 2.5 templates. Custom text here